Zonde

Met Zonde levert Freek de Jonge een prachtige opvolger af van het in 2010 verschenen Van A Naar Z. In het titel- en themanummer komt de dubbele betekenis van het woord aan de orde. ‘Het is niet alleen zonde om iets te doen wat niet mag, maar het is vaak ook zonde om het te laten,’ aldus Freek de Jonge. Zonde werd in de huiskamer van Freek opgenomen en geproduceerd door Frans Hagenaars. Op Zonde manifesteert De Jonge zich meer dan ooit als popmuzikant. Waar hij op het vorige album het componeren vooral aan anderen overliet, nam hij nu zelf het heft in handen en maakte voor het eerst de muziek bij zijn teksten. Iets dat in de loop der jaren is gegroeid.

Het begon in de tijd van Neerlands Hoop met Bram Vermeulen, die hem akkoordenschema’s leerde, later gevolgd door wijze lessen van Robert Jan Stips, Willem Breuker en Boudewijn de Groot. Nu achtte Freek de Jonge zichzelf kundig genoeg en had hij voldoende vertrouwen om het zelfstandig te doen. Zonde is echter niet zonder hulp van anderen tot stand gekomen. Onder andere Reyer Zwart, Tim Knol, Anne Soldaat, Bertolf, Jeroen Kleijn, Eric Vloeimans en JP Hoekstra hebben bijdragen geleverd. Maar het meest in het oog springend is toch wel de samenwerking met levende legende Van Dyke Parks (The Beach Boys, Harry Nilsson, The Byrds) die drie nummers van pianopartijen heeft voorzien.

De onderwerpen op Zonde variëren van zwaar, een man op zoek naar woorden bij de begrafenis van een kind, tot luchtig, in de liefde telt alleen het nu, en alles wat daar tussen in zit.

Zonde
Achteraf is alles zonde
Zonde dat je het deed
Zonde dat je het liet
Het blijft eeuwig zonde
Of je het doet of niet

Bij dit album (door Freek)

ondanks het verlies aan status van de geluidsdrager blijft het maken van een plaat een inspirerend proces.

meestal blijven er van de vorige plaat ongebruikte ideeën over die het zaad voor de nieuwe vormen. deze cd opent met de eerste keer, een liedje dat het, mede door de scabreuze tekst, op de vorige niet gehaald had. een nieuwe tekst deed wonderen.

langzamerhand vult zich een mapje met nieuwe teksten en bewerkingen van oude die nog ergens in het geheugen van de computer zaten. een gedachte over het paradijs waarin de mens voor de keuze gesteld wordt of hij zelf wil kiezen met alle gevolgen van dien of zonder vrije wil een zorgeloos bestaan wil leiden, mondde uit in het inzicht dat bij veel keuzes achteraf gesteld kan worden dat er sprake van zonde is. zonde werd het themalied van de cd.

persoonlijk ben ik er, naast dat ik me een beetje schuldig voel tegenover alle componisten met wie ik in het verleden heb samengewerkt, natuurlijk erg trots op dat ik alle teksten op deze cd zelf van muziek heb voorzien.
grote hulp bij het uitwerken van de nummers, het vormgeven en arrangeren heb ik gekregen van reyer zwart die me, na lange gesprekken over hoe de plaat zou moeten klinken, door producer frans hagenaars was aangeraden.

in een dag of vier hebben we in de zomer van 2012 in frankrijk getweeën demo’s gemaakt. heen en weer rennend tussen de kelder waar het drumstel stond en de woonkamer met de rest van de instrumenten namen we beslissingen over tempi, intro’s en outro’s.

we hadden ons voorgenomen nooit openlijk te refereren aan bestaande nummers. wat nog een hele klus was en zeker niet tot het eind vol te houden viel. een enkel citaatje is onvermijdelijk en populaire muziek bestaat eigenlijk uit niets anders dan variaties op een cliché.

aanvankelijk zouden we de hele plaat op voorstel van frans in frankrijk opnemen en afwerken maar dat was praktisch onmogelijk. toen ontstond het plan om de basistracks in muiderberg op te nemen. rond de vleugel in de huiskamer. alzo geschiede in de derde week van september. met jeroen kleijn, bertolf lentink, martin fondse en reyer zwart werd de grondslag voor de cd gelegd en werd duidelijk hoe de liedjes uiteindelijk zouden moeten klinken. sommige waren na die opnamesessies al bijna af, zoals zeg nooit het is van mij, moederland en niemand niets nergens.

in januari/februari 2013 is de plaat voltooid met een paar verrassende last minute bijdragen. zo bleek plotseling van dyke parks bereid, op verzoek van reyer (die met hem op tournee was geweest in nederland belgië en italië) en mij, om een drietal nummers van zijn excentrieke pianospel te voorzien. kwam eric vloeimans met zijn trompet langs. voegde vincent de lange een onnavolgbare zangimprovisatie toe aan jan koopmans.
op de valreep zongen tim knol en anne soldaat nog een paar snijdende tweede stemmen en verving jp hoekstra met zang en snarenspel bertolf die verplichtingen elders kreeg.

bleef ten slotte de uitdaging om de verpakking er even spectaculair uit te laten zien als bij van a naar z. met de toezegging van jeroen henneman om de tekeningen voor de hoes te verzorgen was ik al blij, het resultaat vind ik verbluffend. zijn ideeën rijkdom, zijn afwisseling van scherpe lijn en zachte arcering maken van iedere tekening een kunstwerk op zich en geven bijzondere verdieping aan de tekst.

rest mij te zeggen dat ik ongelofelijk fier ben op wat u nu in handen heeft en wil ik u veel luister en kijkplezier wensen.
 
freek de jonge
muiderberg 2013

Bij dit album (door Van Dyke Parks)

This album confirms all we’ve seen in Freek de Jonge’s meteoric ascent as poet laureate of the Netherlands. His poetic force is sharper than ever, crossing borders without the fuss of airport security. Freek is simply indispensable as a man of letters and master of the song form. An uncommon man who speaks to the most common intimacies. Confirming, urgent, and somehow surviving as a romantic escape artist.

Van Dyke Parks


Optredens in het verleden

16 aug 2013
20:00
Zonde Parade Utrecht Utrecht
20:00 vrijdag
13 aug 2013
20:00
Zonde Parade Amsterdam Amsterdam
20:00 dinsdag
12 aug 2013
20:00
Zonde Parade Amsterdam Amsterdam
20:00 maandag
11 aug 2013
20:00
Zonde Parade Amsterdam Amsterdam
20:00 zondag
11 aug 2013
15:45
Zonde Zomer Op Het Plein (festival) Alkmaar
15:45 zondag
09 aug 2013
20:00
Zonde Parade Amsterdam Amsterdam
20:00 vrijdag
04 aug 2013
20:00
Zonde Parade Utrecht Utrecht
20:00 zondag
02 aug 2013
20:00
Zonde Parade Utrecht Utrecht
20:00 vrijdag
31 jul 2013
20:00
Zonde Parade Utrecht Utrecht
20:00 woensdag
30 jul 2013
20:00
Zonde Parade Utrecht Utrecht
20:00 dinsdag
07 jul 2013
20:00
Zonde Parade Den Haag Den Haag
20:00 zondag
28 jun 2013
20:00
Zonde Parade Rotterdam Rotterdam
20:00 vrijdag
22 jun 2013
16:00
Zonde Oerol Midsland
16:00 zaterdag
08 mei 2013
0:00
Zonde Atak Enschede
0:00 woensdag
03 mei 2013
20:30
Zonde Verkadefabriek, Den Bosch 's-Hertogenbosch
20:30 vrijdag
01 mei 2013
0:00
Zonde Oosterpoort Groningen
0:00 woensdag
28 apr 2013
0:00
Zonde Lantaren Venster Rotterdam
0:00 zondag
26 apr 2013
0:00
Zonde Centrale Bibliotheek Den Haag
0:00 vrijdag
19 apr 2013
0:00
Zonde DeLaMar Theater, Amsterdam Amsterdam
0:00 vrijdag
Zonde Parade Rotterdam Rotterdam
Zonde Parade Den Haag Den Haag