Domela Passie – Meindert Talma en Freek de Jonge

Openluchtvoorstelling met groot koor

Op 18 november 2019 was het precies honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de aartsvader van het Nederlandse socialisme en anarchisme, overleed. Reden voor Meindert Talma om De Domela Passie te maken: 16 liedjes over het bijzondere (en zware) leven van ‘ús Ferlosser’.

De eerdere editie van De Domela Passie was op Explore the North 2019 een groot succes. Deze zomer is er in het openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets van 21-24 juli een speciale uitvoering met een groot koor, band en strijkersensemble.

Freek de Jonge als verteller

Freek de Jonge zal optreden als de verteller van De Domela Passie. Nederlands bekendste cabaretier, net als Domela een domineeszoon, werd geboren in het Groningse dorp Westernieland en heeft net als Meindert een grote fascinatie voor Domela Nieuwenhuis.

Deze voorstelling presenteren we in samenwerking met Popfabryk, Excelsior Recordings, het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum en It Damshûs.

Donderdag 21 juli, vrijdag 22 juli, zaterdag 23 juli & zondag 24 juli | 20.00 uur
It Damshûs, Nij Beets
Tickets: € 16,50 online | € 20 aan de deur (indien beschikbaar)


Reserveer hier

Zondag 28 agustus tijdens het Noorderzonfestival

Meer informatie


Recensies van De Domela Passie op Explore The North

– Sjoerd Nota op 3voor12.vpro.nl: “Meindert Talma laat met dit optreden opnieuw een enorme stap in zijn creatieve ontwikkeling zien” (…) “Een uur lang weet het publiek zich geboeid door een aangrijpende muzikale vertelling” (…) “een unieke en indrukwekkende muzikale geschiedenisles.”

– Joost Ramaer in de Theaterkrant: “Een onvergetelijke gebeurtenis.” (…) “Een Fries gospelfestijn.” (…) “Talma’s droeve charisma geeft daar prachtig gestalte aan. Geen wonder dat Zalen Schaaf tot de laatste stoel was gevuld.”

Plaatrecensies van De Domela Passie

– Vincent Kardinaal in Humo (Belgisch weekblad) (****½): “Laat het maar aan Meindert over om daar iets tijdloos en schitterends van te maken.” (…) “rockopera zonder weerga”

– Menno Pot in de Volkskrant (****) “Nu is er een magnum opus (…) Meindert Talma wekt Domela Nieuwenhuis tot leven op prachtig muzikaal levensverhaal.”

– Jacob Haagsma in de Leeuwarder Courant (*****): “Zijn volstrekt persoonlijke aanpak krijgt hier een voorlopig hoogtepunt”

– Danny Kok in de Nieuwe Revu (****): “Als iemand het leven van Domela Nieuwenhuis gloedvol in muziek kan vangen is het onze favo-Fries Meindert Talma”

– Klaas Knooihuizen in Trouw: “Wat een weelde (…) Zijn integere en eigenzinnige biografieën zullen waarschijnlijk nooit vervelen.”

De Domela Passie - Meindert Talma & Freek de Jonge
Meindert Talma (Foto: Henk Veenstra)

Optredens in het verleden

28 aug 2022
20:30
Domela Passie – Meindert Talma en Freek de Jonge Festival Noorderzon, Apollo, Noorderplantsoen, Groningen
20:30 zondag
24 jul 2022
20:00
Domela Passie – Meindert Talma en Freek de Jonge It Damshûs, Nij Beets
20:00 zondag
23 jul 2022
20:00
Domela Passie – Meindert Talma en Freek de Jonge It Damshûs, Nij Beets
20:00 zaterdag
22 jul 2022
20:00
Domela Passie – Meindert Talma en Freek de Jonge It Damshûs, Nij Beets
20:00 vrijdag
21 jul 2022
20:00
Domela Passie – Meindert Talma en Freek de Jonge It Damshûs, Nij Beets
20:00 donderdag