Lone Wolf

Van 8 t/m 15 augustus 2011 speelt Freek de Jonge op De Parade in Amsterdam (en ook twee keer in Eindhoven) alweer een nieuwe voorstelling, getiteld Lone Wolf. Het zijn de eerste uitprobeeravonden voor zijn nieuwjaarsconference, gewoontegetrouw uit te zenden door de VPRO.

Aan deze Late Night-optredens (van 22.45 tot circa 23.30 uur) is nauwelijks ruchtbaarheid gegeven. Voor veel Parade-bezoekers is zijn aanwezigheid dus een grote verrassing. Freek de Jonge loopt zelf rond op het festivalterrein om zijn kaarten te verkopen. ‘Een les in nederigheid’, zo noemt hij dat, waarmee hij ‘de natte droom’ vervult van Halbe Zijlstra, die als strenge staatssecretaris voor cultuur immers meer eigen initiatief van hedendaagse kunstenaars verwacht.

Freek de Jonge heeft de beschikking over een grote tent. Goed voor tweehonderd bezoekers, maar elke avond zitten er veel meer, want hij mag ook steeds rekenen op aanloop van collega-bespelers en medwerkers van het zomerfestival. De belangstelling is enorm, zeker doordat hij, gewapend met een geldkistje en een Albert Heijn-tas vol toegangsbewijzen, de beschikbare plaatsen à slechts acht euro per stuk aan de festivalganger brengt. Freek de Jonge: ‘Nee, mevrouw, fout, fout, fout! U denkt nu dat u leuk tegen mij moet doen. Maar dat hoeft echt niet! Het is juist de bedoeling dat ik straks leuk tegen u ga doen!’

Lone Wolf is een voorstelling die is opgebouwd zoals het eerste deel van Neven, waaruit hij een aantal fragmenten overneemt. Zo begint hij ook nu aan de piano met Leven na de dood, steeds onderbroken door actuele grappen en anekdotes, zoals over de val (letterlijk en figuurlijk) van de Nederlandse renners in de Tour de France, de schandpaal-hesjes voor de taakstraffers van de reclassering en veel, veel meer. Hij laat zich leiden door zijn iPad, die hij enkele keren inzet als visueel wapen.

Maar nu al komt er lijn in de voorstelling. Lone Wolf dus. Niet het verhaal over neef Fred en Freeks foute ooms, uit Neven, maar een verwijzing naar al die zo eenzame wolven in deze maatschappij. Ja, natuurlijk Damschreeuwer Adam H, waxinelichtgooier Erwin L, girls-killer Joran van der S., Naald-botser Karst T en Alphen-schutter Tristan van der V. En bovenal rechtsstaat-slachter Anders B.

Freek de Jonge: Hoed u voor eenzame wolven, de schijnheiligheid regeert, want hij zal ten hele dwalen die niet ten halve keert.

[Tekst: Frank Verhallen uit ‘Kijk! Dat is Freek’]