Dag 33: Museumbezoek Portalis

Op 16 oktober bezocht een groep leerlingen van de interne school van Portalis, Het Keerpunt, met 2 docenten het Groninger Museum. Doel: als persoonlijke en culturele ontwikkeling persoonlijk in gesprek met Hella en Freek de Jonge die daar een wel heel bijzondere tentoonstelling, met de naam “Het volle leven”, hebben ontworpen en graag met onze leerlingen in gesprek gingen.

Allereerst werden we hartelijk ontvangen door Hella, later gevolgd door Freek en werden we neergezet voor een prachtig groot mozaïekstuk van 2 bij 10 meter. Samen vertelden ze, ieder op eigen wijze, hoe het zes jaar heeft geduurd voordat het kunstwerk af was en wat hun inspiratiebron is geweest om tot de invulling van het stuk te komen.
Hella vertelde heel open over haar eigen jeugd en haar familiegeschiedenis, die voor een belangrijk deel beïnvloed is geweest door de oorlog. Dit verhaal raakte duidelijk een gevoelige snaar bij sommigen.

Vervolgens werden we langs een muur vol familieportretten getroond en eindigden we in een huiskamer vol met boeken, die Hella en Freek in de afgelopen 50 jaar hebben verzameld en gelezen, een verzameling vol oude, lege kasten en een wand vol met schilderijen en andere kunstwerken. Freek haalde de jongeren naar voren, wees een schilderij aan en stelde hier vragen over aan de jongeren. De jongeren werden hierdoor aangespoord na te denken over wat ze nu aan het bekijken waren en wat dat eventueel voor betekenis had. Zo bleek dat er bij verschillende jongeren verschillende visies aanwezig waren. De persoonlijke aandacht die zij van Hella en Freek kregen vonden ze soms ongemakkelijk echter ook zichtbaar leuk.

Speciaal voor ons hebben zij nogmaals hun dans opgevoerd, die ze eigenlijk voor onze komst al hadden gedaan. De jongeren zaten eerste rang. Sommigen lagen in een deuk, anderen zaten met open mond te kijken. Na afloop kwam Hella vragen wat we ervan vonden en waar we dachten dat het over ging. De meningen liepen nogal uiteen. Voor de meesten was dit stuk net iets te abstract om te begrijpen waar het nu eigenlijk over ging.

Als laatste hebben we in zes minuten tijd een heuse aardbeving beleefd. Het was een zeer imposant stuk, waarin Freek de hoofdrol speelt en waar niet in gesproken wordt. Het publiek was zo onder de indruk dat het na afloop minutenlang stil bleef.

Na afloop hebben we nog even gepraat met Hella en Freek, waarna we afscheid hebben genomen en huiswaarts zijn gegaan.

Het was een zeer geslaagde middag!

PS: Freek en Hella zijn nog t/m zondag 28 oktober gehuisvest in het Groninger Museum en zij verheugen zich op jullie komst

Miranda Dijkstra (Portalis)