VN column 30 januari 2018 – Freek speelde een partij schaak tegen Lodewijk Asscher

De hoofdgast, de fractievoorzitter en politiek leider van de PvdA, werd ingeleid door de gespreksleider van De Balie. Hij zou geïnterviewd worden door drie mensen waarvan de namen hem nog niet bekend waren.

De fractievoorzitter hield van schaken en zag veel raakvlakken tussen een partij schaak en een vraaggesprek.

De eerste interviewer was Sven Kockelman. Hij vroeg de leider van de PvdA of hij nog wel de leider van de PvdA was?

‘Ja hoor. hoezo?’ Er volgde een indringend verhoor over de kwestie Moorlag. Na twaalf minuten kwam Sven naast mij op de bank zitten en erkende: ‘Verloren’.

1-0 voor Asscher. Toen was de beurt aan Sylvana Simons die hoopt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen met haar partij in de Amterdamse Raad te komen. Ze wilde iets weten over de Sleepwet waar de fractievoorzitter voor was en zij tegen. ‘Heeft u de wet gelezen?’ vroeg Asscher aan Simons. ‘Niet helemaal.’ moest zij erkennen.

2-0 Asscher.

Toen was de beurt aan mij. Ik ben geen interviewer. Ik wil een gesprek. Ik voelde geen behoefte om hem ergens op vast te pinnen of op aan te vallen. Zijn modus bleef verdedigen. Ik wilde een bezield leider horen, werd ongeduldig en schijn hem weinig gelegenheid gegeven te hebben zijn zegje te doen. Toen ik meende dat te moeten  betwijfelen was hoongelach van het aanwezige publiek mijn deel.

Een klinkende 3-0 overwinning voor de heer Asscher dus.

Alleen mijn stem heeft hij verloren.

Debatcentrum De Balie heeft Operatie Interview van 28 januari 2018 online beschikbaar gemaakt. Duur: 1 u 15 min. Klik hier om te kijken.