VN column 24 november 2017 – Niets (nep)nieuws

Arnout Brouwers, chef opinie van de Volkskrant, stelt in een lezenswaardige beschouwing over ons ‘neergaansdenken’ dat: ‘nepnieuws een probleem is, maar het èchte nieuws dat is pas zorgwekkend’.

Nieuws an sich is niets en kan dus niet zorgwekkend zijn.

Nieuws bestaat uit feiten, die door redactioneel ingrijpen onder de aandacht wordt gebracht.

Redactie is het probleem geworden. Was het nieuws verspreiden eerst voorbehouden aan enkele reusachtige, al dan niet gestuurde persagentschappen die de media bedienden die op hun beurt weer uit dat aanbod selecteerden, dankzij internet verspreidt thans iedereen die meent iets bekend te moeten maken nieuws waarvan de mate waarin dat wordt bekeken het belang wekt.

Het monopolie van de nieuwsvoorziening zorgt ervoor dat we dagelijks een een selectie feiten voorgeschoteld krijgen die eigenlijk altijd op hetzelfde neerkomen.

Niets nieuws.

Moord en doodslag en storm en donder. Al dat brengen van nieuws door al die jaren heeft nooit iets kunnen veranderen aan de ellende op de wereld.

Het individu maakt een persoonlijke emotionele afweging en is meer geïnteresseerd in jij-bakken en samenzweringen dan feiten, produceert nep-nieuws. Neo-nieuws probeert mijn spellingscorrector mij te dwingen.

Zorgwekkend is de habitus van de mens.

Die niet wijzer wenst te worden.