VN Column 22 november 2017 – Lancering Zaanse Verhalenbank
Zaterdag was ik in het Zaans Museum. In het kader van de kick off van de Zaanse verhalenbank.
Drie keer tien minuten schoof ik aan bij een tafel om Zaankanters verhalen te ontlokken. Het leverde een grote verscheidenheid aan persoonlijke ervaringen op. Nostalgisch en eigentijds.
Ik raakte in gesprek met de zoon (naam en adres bij de redactie bekend) van de laatste eigenaar van De Waakzaamheid, een legendarische horecagelegenheid in Koog aan de Zaan.
Door de jaren heen is er op verschillende muziekstijlen eindeloos gedanst. Veel dixiland. Billy Holliday heeft er opgetreden, De Dijk niet te vergeten en tot de sluiting in 2008 zetten DJ’s van Techno tot Terror de toon.
Dat dansen had nog heel wat voeten in de aarde begin jaren dertig weigerde de gemeente Koog aan de Zaan vergunning te verlenen voor een bal na.
Zijn overgrootvader had in 1919 het bedrijf overgenomen. Hij was ooit, toen hij als jongeman in het hotel werkte waar de Oranjes hun wintersportvakantie doorbrachten, bij koningin Wilhelmina geroepen. Tot slot van het onderhoud had Wilhelmina hem verzekerd: mocht hij hij haar hulp nog eens nodig hebben, hij op haar kon rekenen.
Dat deed hij in het geval van de geweigerde balnavergunning en zo kon De Waakzaamheid uitgroeien tot een danspaleis.
Al in het begin van de Duitse bezetting is die overgrootvader met zijn vrouw bij het verzet betrokken geraakt. Zij maakten deel uit van de Stijkel-groep. Hij is gefusilleerd in Berlijn in juni 1943. Zij is in 1944 door uitputting in Ravensbrück gestorven.
Hij heette Hendrik Ero en zij Louise Chambon.