VN column 19 december 2017 – Freek leest een recensie

Het lezen van een recensie is voor de degene die het betreft niet altijd een pretje. Vooral als hij graag goed gerecenseerd wordt omdat er nog een paar kaartjes te verkopen zijn. Ooit kreeg ik een recensie in De Volkskrant die neerkwam op: altijd goed is ook eentonig.
Dat bleek niet wervend.

Koffers’ is een rommelige voorstelling en zal dat vermoedelijk tot eind december blijven, schrijft Mike Peek in een overigens positieve recensie in Het Parool. Hij zag ‘Koffers’ op 9 december in Den Haag. Dat was de zevende voorstelling.  Het artikel is vandaag, 19 december, gepubliceerd. Daar zitten dus 10 dagen en 6 voorstellingen tussen.                                                                   Gebruikelijk is bij de première de pers uit te nodigen want dan zou de voorstelling af zijn. Daar doe ik al jaren niet meer aan omdat mijn programma’s zich tot de laatste voorstelling blijven ontwikkelen.

Ik mag niet klagen als het om waardering van beroepscritici gaat en op een recensie ingaan heeft iets treurigs, maar waarom was de recensent afgelopen zondag niet in Hoofddorp dan had hij de voorstelling in zijn meest actuele vorm kunnen recenseren?

‘Koffers’ is volgens mij en mijn altijd objectieve vrouw een van de strakste voorstellingen die ik ooit gespeeld heb.