VN column 10 januari 2018 – Ook deze beving zal niet lang natrillen, vreest Freek

Vanmorgen moest ik me al weer vroeg boos maken op de media

Wat was het geval?

Radio1 (NPO) was ter ore gekomen dat er een heftige aardbeving in Groningen had plaats gevonden en wie Groningen en aardbevingen googled krijgt Freek de Jonge.

De redactrice vertelde mij dat Radio1 graag aandacht wilde besteden aan de nare gebeurtenissen in het hoge Noorden door met mij in gesprek te gaan. Aan het eind van het interview moest ik dan voorspellen hoeveel nieuwsrubrieken vandaag aandacht aan de boze Groningers zouden schenken en de luisteraars moesten dan weer raden wat ik voorspeld had.

Na mijn filippica dat nieuws geen amusement is noemde redactrice die me belde de prijsvraag ludiek.

Ze liet mij even naar adem snakken.

Ik weigerde mee te doen.

BNR-radio belde. Ook daar was de Groningse beving niet onopgemerkt gebleven.

Ik vertelde de redacteur dat ik geen deskundige was en ook niet de aangewezen persoon om te vertellen wat er nu moet gebeuren. Ik weigerde.

Ik vond in augustus vorig jaar dat mijn taak, aandacht te genereren voor de aardbeving-ellende, erop zat. Ik had gedaan wat ik kon, de rest was ijdelheid.

De politiek, de NAM, de Nationaal Coördinator  en de Groningers zelf waren aan zet.

Er gebeurde niets, sterker nog de pogingen iets te verbeteren liepen vast.

En ook de media gingen over tot de orde van de dag.

De heftige beving schrikt iedereen weer even op, maar zolang er geen doden te betreuren zijn, zal de aandacht weer snel wegzakken.

De Volkskrant schreef dat de angst in Groningen was teruggekeerd. Daar denkt men kennelijk dat zolang de krant er niet over schrijft de Groninger zich geen zorgen hoeft te maken.

Kort geleden ontving ik de onderscheiding Groninger van het Jaar.

Die had ik natuurlijk moeten weigeren. Niet omdat hij niks voorstelde -aan het eind van het jaar is het tijd voor vrolijk omzien-  maar het was een uitgelezen kans geweest om eens lekker te keer te gaan tegen de onmacht van ons allen om een probleem als het Groningse op te lossen.

Want ook de Groningers zelf valt veel te verwijten. Bijvoorbeeld waarom hebben ze de petitie niet massaal ondersteund en waarom gaven ze ondanks alles hun stem aan de VVD?

Waarom zijn er geen leiders? Waarom zijn er geen plannen?

Ze hebben met elkaar John Lanting  het land uitgejaagd. Uit angst voor extremiteiten. Dat is hun grootste beleidsprestatie.

Ook deze beving zal niet lang natrillen.

Ik blijf een ijdele kwast. Ik zal me heus wel weer vertonen als men mij roept.

Laat ik Don Quichotte citeren:

Cado uno es hijo de sus obras.

Men is het kind van zijn daden.