‘Verbluffende show’ in Middelburg

Freek de Jonge kwam vanavond de Oostkerk te hulp met Asociale afstand, een verbluffend scherpe, bij vlagen hilarische en actuele voorstelling geïnspireerd door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

PZC – Emile Calon 18-08-20, 22:46

‘De Oostkerk’ verkeert door de coronacrisis in acute geldnood en heeft enkele tienduizenden euro’s nodig om de zomerperiode te overbruggen. De organisatie mocht een groot deel van de opbrengsten uit de kaartverkoop van deze voorstelling houden.

In Asociale afstand vertelde De Jonge een filosofisch sprookje over ‘Mondkapje en de wolf in het bos’ waar iedereen bang voor elkaar is en waar de bevoorrechte ‘Langen’ tegenover de Small lives matter-beweging staan.

‘Terugkijken naar oude video’s hielp niet’
Hij nam het publiek mee naar het begin van de coronacrisis toen er geen enkele theatershow meer werd gegeven en hij als artiest al heel snel verlangde naar het applaus. ,,Zelfs terugkijken naar oude video’s hielp niet.” Hij greep zijn kans, vertelde hij, toen na drie weken het eerste massale applaus was voor zorgmedewerkers. En zo riep hij allerlei momenten uit de recente geschiedenis naar voren, zoals het besluit om op tweede pinksterdag om 12 uur de terrassen weer te openen.

,,Waarom niet de eerste pinksterdag, zo’n klotestreek.” Het hamsteren van wc-papier, de duizenden Covid-doden, de contactberoepen als kappers en sekswerkers die weer aan de slag mochten, het kwam allemaal langs in een show die tot denken aanzet maar ook regelmatig zorgde voor een bevrijdende lachsalvo. En natuurlijk had hij het ook regelmatig over de mariniers die niet naar Zeeland komen en de supergevangenis die Vlissingen daarvoor in de plaats krijgt. ,,Gelukkig neemt het aantal gevangenen de laatste tijd weer toe, anders was dat ook weer een probleem.”

Foto: Boaz Timmermans

PZC