Stort AOW-geld dat gemist kan worden in een cultuurfonds

Volkskrant 3 april 2020

Laat AOW’ers die het geld makkelijk kunnen missen hun uitkering doneren aan een noodfonds voor de cultuursector, stelt cabaretier Freek de Jonge voor.

In het leven hebben we moeten aanvaarden dat het oplossen van problemen nog niet zo simpel is. Er is altijd wel een complicatie. En de complicatie is de voordeur van de concessie en de concessie is de achterdeur van de oplossing.

Tot voor kort.

Want opeens blijkt het mogelijk kort door de bocht te gaan. De pandemie is een complicatie die geen concessie toestaat.

Toen ik afgelopen woensdag in de Volkskrant een oproep las om tot een noodfonds voor de culturele sector te komen, moest ik denken aan een oud plan.

Jaarlijks ontvangen zo’n drie miljoen Nederlanders een AOW-uitkering. Dat is voor velen een uiterst noodzakelijke bijdrage in hun levensonderhoud die vaak nog tekortschiet. Maar, schat ik zo uit mijn duim, er is onder die maandelijkse AOW-ontvangers ook zo’n 10 procent die er niet van afhankelijk is, die er soms zelfs lacherig over doet.

Als die groep nu eens, uiteraard in goed overleg met de overheid, dat bedrag zonder tussenkomst van welke concessie ook in één keer maandelijks naar het Cultureel Noodfonds (Coronofo) kan overmaken, levert dat volgens mij jaarlijks zo’n 250 miljoen euro op. En dat is ongeveer gelijk aan het bedrag dat de laatste tien jaar in de culturele sector is wegbezuinigd.

De Belastingdienst die popelt weer eens een goede beurt te maken, kan hier goede zaken doen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met zijn netwerk van kunstraden en advieslichamen gaat vervolgens voor de verdeling zorgen.

Voorlopig ben ik het enige lid van het Comité van Aanbeveling. U kunt zich aanmelden via het vraagformulier.

Simpel toch?

Lees het artikel in de Volkskrant (€)