Nu te zien via NPO Focus: Bloed aan de Paal

Precies 40 jaar geleden, in 1978 werd het WK Voetbal georganiseerd in Argentinië.

Twee jonge Nederlandse cabaretiers zien het in 1978 als hun persoonlijke missie om het aankomende WK in Argentinië te boycotten: Bram Vermeulen en Freek de Jonge. Samen vormen ze de het cabaretduo ‘Neerlands Hoop in Bange Dagen’.

Voetballen in een dictatoriaal land dat bekend staat als een martelkamer en waar dagelijks mensen spoorloos verdwijnen, dat kan niet, vinden Bram en Freek. Ze willen voorkomen dat de “Adolf Hitler van Zuid-Amerika” met het voetbalfeest in een positief daglicht komt te staan.

Freek vertelt in Andere Tijden: “Het doel was niet dat het WK niet zou doorgaan, maar dat die junta daar zou verdwijnen en dat de wereldgemeenschap zou zeggen: ‘luister dat kan helemaal niet, dat moet anders.’” Vanaf januari 1978 gaan hij en Bram de theaters in met Bloed aan de paal. Op het toneel ontketenen de twee cabaretiers, gehuld in voetbalkleding, een felle discussie.

Bekijk (fragmenten van) de documentaire via https://npofocus.nl/artikel/7808/argentinie-1978-had-oranje-dit-wk-beter-kunnen-overslaan 

Op zaterdag 2 juni Andere Tijden op NPO 2, van 21.20-22.00 uur