‘Mijn ambitie is in Zeeland alleen maar gegroeid’, Freek de Jonge schrijft boek over zijn Zeeuwse jaren
door Anke Tanihatu in Omroep Zeeland
Toen zijn vader een baan als godsdienstleraar kreeg op het Christelijk Lyceum in Goes verhuisde Freek de Jonge noodgedwongen mee naar Zeeland. Hij was 18 jaar, was vier keer blijven zitten in het voortgezet onderwijs en mocht op het Goese Lyceum onder de vleugels van zijn vader nog een poging doen om toch zijn HBS-diploma te halen. Deze week verschijnt deel drie van de biografie van Freek de Jonge: De Zeeuwse Jaren.
Het derde deel van de memoires van Freek bestrijkt zijn laatste jaren van de middelbare school in Zeeland tot aan de ontmoeting en de eerste successen met Bram Vermeulen, met wie hij het cabaret Neerlands Hoop in Bange dagen oprichtte.
Brommerongeluk
De Zeeuwse jaren geven een mooi beeld van de jaren zestig in Goes en omstreken. Automatiek Jacobs aan de Kreukelmarkt, de theaterzaal Prins van Oranje in de Nieuwstaat, het was het speelveld van een verlegen jongen die komiek wilde worden, die verliefd was op zijn buurmeisje Tanja, een levenslange vriendschap sloot met MartenJan en zichzelf bijna dood reed op zijn brommer.
Freek de Jonge schrijft vanuit zijn geheugen en vult de gaten op met zijn fantasie. “Ik hoop door de omgeving en met die detaillering toch de sfeer en vooral de spanning die in een verhaal moet zitten er in te leggen”. De beschrijving van de reis richting Zeeland op de dag van de verhuizing is daar een mooi voorbeeld van.
Op deze vroege morgen zocht de splinternieuwe Peugeot 403 midden in de bietencampagne op een glibberige dijk tussen Geersdijk en Kortgene zijn weg naar Goes. Noord-Beveland, waarop de twee dorpen lagen, was door het Deltaplan uit zijn isolement gelicht.
Op mijn voorstel om over Middelburg te rijden ging mijn vader niet in. Hij was benieuwd wat dat geplan zoal teweegbracht in zijn geliefde provincie. Die weg over Middelburg kende hij nu wel.
Kraaien stoven op voor de voorruit om weer neer te strijken in de achteruitkijkspiegel en hun ontbijt voort te zetten. Achterin, op het puntje van de bank, beide handen op leuningen van de stoelen voor haar, zat mijn vierenhalf jaar jongere, oudste zusje Martha oplettend voor zich uit te kijken.
Straks om halfnegen stond voor alle drie de eerste les op een nieuwe school op het programma. Martha ging naar klas één van de mms, ik moest de derde van de hbs nog eens dunnetjes overdoen en mijn vader zou het met 6 alfa over het Germaanse polytheïsme hebben. Door elk werd in eigen gedachten verzonken gezwegen.
Het boek De Zeeuwse Jaren van Freek de Jonge ligt vanaf 20 juni in de boekhandel.
Bekijk ook het tweede leesfragment via https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16573371/mijn-ambitie-is-in-zeeland-alleen-maar-gegroeid-freek-de-jonge-schrijft-boek-over-zijn-zeeuwse-jaren