Lezing Freek de Jonge over zijn (groot)vader
Freek de Jonge is zoon van een dominee. En die was weer zoon van een bijbelcolporteur en evangelist, zij het na een bijzondere roeping vanachter Zeeuwse koeien. Hoe loopt hier de lijn van roeping naar beroep of van beroep naar roeping? Op 6 oktober geeft Freek de Jonge een lezing in De Waalse Kerk in Amsterdam samen met het HDC Centrum voor Nederlandse Religiegeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aanvang 15.00 uur, informatie via deze link.
Kom verder
Van Freek de Jonge verscheen drie jaar geleden deel 2 van zijn Memoires onder de titel Reikhalzend Verlangen. In de coronatijd heeft hij gewerkt aan deel 1 dat deze maand uitkomt onder de titel Kom Verder.
Zelf zegt Freek hierover: “Het verhaal strekt van 1900, als mijn grootvader op het Zeeuwse eiland Duiveland een roeping krijgt tot 1951 als mijn vader in Zaandam beroepen wordt.”
Dit egodocument brengt ons terug naar een religieuze en sociale wereld waarin een boerenjongen alleen op een bijzondere manier kon opklimmen tot een kerkelijk beroep. Een generatie verder opent het predikantschap ook de vensters naar de wereld van kunst en literatuur.
De volgende stap leidt naar theater en cabaret. Heeft Freek niet toch nog iets van een dominee?
Na een historische inleiding van Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis aan de VU en directeur van het HDC, gaat Freek de Jonge in op zijn religieuze familiegeschiedenis. Onder leiding van historicus Wim Berkelaar gaat hij in gesprek met het publiek.
Deze lezing is gratis, wel graag aanmelden via dit formulier.