Leerorkest lustrumlied

80 kinderen musiceren in videoclip van Leerorkest samen met beroemde musici

Vanuit hun kamer thuis hebben 80 kinderen meegedaan aan een splitscreen video van het Leerorkest, ook wel een huiskamervideo of coronavideo genoemd. Vanwege de coronabeperkingen mogen de kinderen niet voor publiek optreden en precies nu was er een groot lustrumconcert gepland van het Leerorkest met 2.500 mensen in Het Concertgebouw. Het Leerorkest lanceerde nu deze videoclip tijdens een online lustrumopening die voor iedereen te volgen was via een livestream. De uitzending was op woensdag 17 juni tussen 16.00 en 16.35 uur, vanuit Het Concertgebouw. Het lustrumlied was de grande finale.

Cabaretier Freek de Jonge schreef de tekst voor het lustrumlied speciaal voor het Leerorkest, op het beroemde operalied Va Pensiero van Verdi. Deze meedeiner is in Italië zo populair dat het muziekstuk wel het officieuze volkslied van Italië wordt genoemd. Het maakt deel uit van de opera Nabucco uit 1842 van de componist Giuseppe Verdi.

Kinderen samen met beroemde klassieke musici 

De kinderen van het Leerorkest uit Amsterdam spelen en zingen in de video samen met beroemde klassieke musici: operazangeres Tania Kross, harpist Remy van Kesteren, het Dudok Kwartet, musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en een aantal leden van het kinderkoor van Nieuw Vocaal Amsterdam. Deze artiesten zouden óók meedoen aan het grote lustrumconcert dat vanwege corona is uitgesteld naar volgend jaar.

De kinderen en de musici hebben ieder voor zich thuis een opname gemaakt. Daarbij hadden ze een click track in hun oor (een tik die het ritme aangeeft) zodat iedereen wel tegelijk speelt. De video is zo gemonteerd dat iedereen samen te zien en te horen is. Zo zijn de kinderen en de musici toch op deze bijzondere lustrumdag verenigd!

Meer dan honderd kinderen doen mee aan opening Leerorkest lustrum 

Er hebben nog meer kinderen van de Wijktalentorkesten van het Leerorkest in Amsterdam meegedaan aan video’s voor het lustrum. De kinderen hebben ook andere stukken uitgevoerd, Danse du Grand Calumet (Rameau) en Fiesta den Kura. In totaal deden meer dan honderd kinderen aan de lustrumopening van het Leerorkest mee. Meer informatie: www.leerorkest.nl/15jaarmuziekvooriedereen