Lange tournees zitten er niet meer in: “Te belastend”

Freek de Jonge niet meer op tournee: ‘Te belastend’

Freek de Jonge gaat niet meer op tournee. Dat vertelt de 79-jarige komiek zaterdag in De Telegraaf. De Jonge zei eerder zijn reeks voorstellingen in het najaar uit te stellen. Maar wat hem betreft, gaat hij niet meer langs de Nederlandse theaters touren.

,,Ik wil niet meer zo georganiseerd in de grote theaters staan”, zegt De Jonge in de krant. ,,Dat vind ik te belastend. Daarom heb ik de tournee afgezegd, vlak voor de verkoop begon.” Eerder stelde De Jonge dat hij zijn tournee schrapte om aan een boek te kunnen werken. De komiek is recent geopereerd aan kanker en kreeg een black-out op het podium.

In een interview met de AD site zei De Jonge eerder dat hij niet wist of de afzegging van zijn tournee ‘permanent’ zou zijn. ,,Als het lichaam zo hard schreeuwt, is het erg dom om niet te luisteren. Het is op mijn leeftijd bovendien een beetje onverstandig om tournees drie of vier jaar vooruit te plannen.”

De Jonge blijft wel optreden, zegt hij tegen De Telegraaf: ,,Voor mij is theater mijn leven. Dat is wel eens pijnlijk voor mijn omgeving geweest. Ik ben trouw aan mijn talent (…), ik stel dat misschien wel boven mijn vrouw en kinderen.” In een interview met deze site zei De Jonge dat optreden hem een verslavend gevoel geeft. ,,Dat is ook het vervelende van ouder worden en minder optreden. De adrenaline en dopamine, al die positieve hormonen, stromen niet zo vaak meer door je lijf. Terwijl ik me daar gewoon beter door voel.”

In het gesprek met De Telegraaf reflecteert De Jonge ook op de dood die hem wacht. ,,Ik hoop dat mensen zich mij nog lang zullen herinneren”, zegt hij. ,,Voor de rest: ik ben dan weg. Dat je nu de hemel binnenstapt en kijkt waar je vader en moeder zijn, dat is natuurlijk flauwekul.”