Radio 1 Kunststof over het overlijden van Wim de Bie

Luister hier de uitzending terug

Vanwege het overlijden van komiek Wim de Bie, staat de uitzending van Kunststof op NPO Radio 1 op 27 maart in het teken van de Haagse televisiemaker. Te gast is cabaretier Freek de Jonge over zijn band met (het werk van) De Bie. Ook schuift schrijver/columnist Jean Pierre Geelen aan, die eerder vandaag al een uitgebreid eerbetoon aan De Bie publiceerde voor De Volkskrant.

Geelen schreef over het werk en de typetjes van De Bie: “Het zijn creaties die de tand des tijds hebben doorstaan, blijkt bij terugkijken. Hetzelfde geldt voor de tirades van de strenge leraar Duits, Otto den Beste, die zich mateloos kon opwinden over de vunzigheid van moeder Natuur in het voorjaar. ‘Die hele lente is een obsceen jaargetijde. Met die bloemen die maar opengaan, en dat je in die kelken kan kijken en die vieze meeldraden en stampers open en bloot ziet hangen. Laat ze die viezigheid voor zich houden!'” Vanavond gaat Geelen dieper in op de levensloop, carrière, typetjes en vernieuwende kijk op humor van Wim de Bie.

Ook collega-komiek Freek de Jonge zal uitgebreid vertellen over de invloed die de satiricus op hem had middels zijn televisiewerk. Via telefoon zullen ook Arjan van der Grijn, de vaste grimeur van Van Kooten en De Bie en Ronald Snijders, taalvirtuoos en cabaretier, hun eerbetoon aan De Bie brengen.

Gepresenteerd door: Gijs Groenteman

Luister hier de uitzending terug