Ingezonden brief Volkskrant – Brief van de dag: Eeuwige roem

Fraai artikel van Gidi Heesakkers (V, 1 februari). Van mij krijgt ze 4 sterren voor de recensie (die geen recensie bleek) van de nieuwe voorstelling van Freek de Jonge.

Zijn gevecht tegen het naderende einde van zijn kunstenaarschap en zijn niet aflatende inspanningen voor een prominente plaats en erkenning in de wereld van de kunst (en de actualiteit) zijn zowel inspirerend, zeker voor ouderen, als enigszins meelijwekkend. Dat laatste mede vanwege het feit dat hij zelf recensenten belt als de voorstelling niet naar wens verloopt.

De niet-recensie mist zijn 5de ster, omdat Heesakkers de vraag naliet, die collega Hein Janssen verderop in een interview met acteur Bill van Dijk wel stelde: ‘Theater is eeuwige roem of gewoon leuk werk?’ Van Dijk is duidelijk: ‘Schilders, schrijvers, filmmakers kunnen misschien streven naar eeuwige roem. Theater is gewoon heel leuk werk.’

In films speelde De Jonge al, boeken schreef hij genoeg. Misschien kan hij zijn schilderstalenten eens testen. Maar de niet-recensie maakte het niet makkelijker: wel of niet naar de voorstelling van Freek?

Peter Sluijter, Almere