Het leuke is: er zijn nog plaatsen!

(Lees ook de 4-sterren recensie in ‘Het Parool’ 12 mei 2014)

De afgelopen maanden hebben we met veel plezier getoerd met het programma ‘Zondermeer’. ‘We’ zijn de musici Rowin Tettero, Maurits Fondse, Jan van Bijnen en Reyer Zwart, Konrad Kosellek (bigbandleider) de technici Peter de Bruin, René Paymans, Roel Bimold, vele vervangers en invallers en de artistieke leiding Hella en Freek de Jonge.

Begonnen op de Parade met twee shows van drie kwartier: Tequila met de bigband en Zonde met de smallband. We speelden in alle vier steden en trokken zo’n veertienduizend toeschouwers. Ik denk dat ik zelf ongeveer vijfduizend kaartjes heb verkocht wat het contact met het publiek op een ander level bracht. Het enthousiasme was groot en veel toeschouwers zagen mij voor het eerst live.

Omdat de VPRO opeens de kans kreeg “Circus Kribbe” op Tweede Kerstdag uit te zenden, moesten we de geplande ‘Kribbe’-serie in het Compagnietheater laten vallen. We besloten de twee Parade-shows samen te voegen tot ‘Zondermeer’. De smallband begeleidde de liedjes die voornamelijk van de cd Zonde afkomstig waren. Na enige aarzeling stroomde het publiek toe.

Toen volgde er een artistiek dilemma: er was een ‘Kribbe’-tournee door Vlaanderen voorzien, maar ik was er wel klaar mee, bovendien vermoedde ik dat veel Vlamingen het al via de Nederlandse televisie gezien hadden. We vroegen aan de theaterdirecties of we in plaats van ‘Circus Kribbe’ ‘Zondermeer’ mochten spelen. Het mocht en dat betekende dat ik allerlei actuele Vlaamse grappen in moest lassen. Het programma trok behalve in Antwerpen overal volle zalen en werd uitgezonden op Canvas.

Wat toen nog stond was een voorstelling in Carré op 13 mei die ik lang geleden had afgesproken. De serie in België was zo goed bevallen dat we nog een klein toertje vooraf planden langs kleine theaters in Nederland. Die toer viel na de hommage op 7 mei in DeLamar Theater waardoor het programma voor de derde maal nogal veranderde, doordat ik opeens allerlei nieuwe invallen kreeg van die fantastische avond.

In Vlaanderen hadden we al vooruitgekeken naar de plannen die ik met het werk van Bram Vermeulen had. Ik was erbij, Brams lied over de Eerste Wereldoorlog maakte diepe indruk en werd voorafgegaan door een korte mijmering over onze samenwerking. Inmiddels hebben we (Reyer, Rowin, Maurits, Jan en ik) een cd opgenomen met dertien liedjes, pardon liederen van Bram. In het najaar is een programma geboekt dat ‘De Wedstrijd’ gaat heten en dat zal gaan over de jaren dat ik met Bram heb samengewerkt en wat tot Neerlands Hoop in Bange Dagen leidde.

Dit alles komt dinsdagavond samen in Carré. In een show van ongeveer drie uur zullen we langs alle mutaties en toevoegingen gaan. Het programma bevat behalve de meeste liedjes van ‘Zonde’ dus ook een paar liederen van Bram, wat grote hits en een song van Neil Young en een van Bob Dylan. Aan de smallband worden voor de gelegenheid drie blazers toegevoegd. Vincent de Lange zal zijn stem laten horen in Jan Koopmans.

Natuurlijk zal in de verhalen aandacht zijn voor hoe de selfie met onze koning bij de premiëre van Anne tot stand kwam en wat hij zei toen mijn eerste poging faalde. Daarnaast een anekdote van Herman Finkers, moppentappen met Rita Verdonk als hoofdpersoon en nog veel meer.

Kortom, ik verheug me erop terug te zijn in het theater waar ik zo veel goede herinneringen aan bewaar.

En weet u wat nou zo leuk is: er zijn nog plaatsen.

Zondermeer_band3

 

Recensie ‘Het Parool’ 12 mei 2014