Freek’s Twitteravonturen #2

Toen ik net begon te twitteren volgde ik niemand. Ik vreesde een tijdverslindend ditjes en datjes bombardement en dacht bovendien het gaat niemand aan wie ik volg. Al snel werd mij duidelijk gemaakt door de twitterpolitie dat dat geen pas gaf. Ik was alleen maar geïnteresseerd in mezelf en bevestigde daarmee het beeld dat zich over mij gevormd had. En daar gaat het tegenwoordig om. Voor de vorm ging ik Arts and Letters Daily volgen. En chique filosofie, literatuur en poëziegrabbelton waar je graag mee pronkt.

Nu volg ik achttien mensen. Daar springt er een uit: Sywert van Lienden. Volgens zijn profieloverzicht is Sywert een idealist zonder illusies en oprichter van de G500, een politieke jongerenbeweging die zelf geen richting heeft maar door binnen te dringen in andere partijen probeert dingen te realiseren.

Ik ken Sywert van een interview dat we samen hadden voor de VPRO-gids. Sywert heeft inmiddels 71.377 tweets de wereld ingeslingerd. De bewapening van de rebellen in Syrië gaat hem zeer aan het hart, verder de discussie over de pensioenregeling, studentenzaken, nog veel meer en dan ook nog wat losse chatjes tussen door. Indrukwekkend. Siewert volgt 3.912 mensen en instanties. Van Yasemin Cegerek, PvdA-statenlid te Gelderland tot US senator John McCain. En Puck van Tilburg niet te vergeten. Komend algemeen bestuurder. Sywert heeft 18 433 volgers. De generatiekloof tekent zich af. Ik kan dit niet meer bijbenen. Hoe houdt Sywert dit vol?

Vanmorgen opende ik mijn account en las Sywerts laatste tweet:

‘Heeft geluid een vorm? Jazeker Hoe hoger de frequentie, hoe complexer de vorm. Mooi experiment die t zichtbaar maakt: ‪http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wvJAgrUBF4w …

Las ik dat goed? Mooi experiment die? Ik had meteen mijn eerste tweet van de dag al weer klaar. Die moet dat zijn, Sywert. Het is het experiment.

Maar toen bedacht ik mij. Dat zou weer veel te pedant klinken, fluisterde de twitterpolitie die permanent meedenkt. Bovendien weet Sywert dat ook wel. Een fout maken mag.

Misschien leest hij dit stukje. Je denkt daar heeft Sywert geen tijd voor, maar waar haalt hij die vandaan om al dat andere te volgen en van commentaar te voorzien? Sywert is master of space and time. Ik volg het met open mond. Al gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik niet alle links napluis en uitbeen.

Ik moet die andere 17 ook nog volgen.