Freek zingt Bram

Blog 3 september ’20

Het is, morgen, 4 september 2020 16 jaar geleden dat Bram Vermeulen is overleden. 

In 2014 begonnen wij, Reyer Zwart, Frans Hagenaars, Jan van Bijnen, Rowin Tettero, Maurits Fondse en ik, in een studio aan de overkant van het Amsterdamse Centraal Station met opnames van een aantal liedjes van Bram. Er was geen specifieke aanleiding voor, tenminste niet dat ik me herinner. Mijn voorkeur ging uit naar de minder bekende ‘liederen’, zoals Bram zijn liedjes wenste te noemen. Al ontkwam ik niet aan De Wedstrijd, De Steen en Testament.

De opnames verliepen voorspoedig. We dachten aan een cd (een voorschot was betaald) en een toernee. Toen de eindmix was voltooid, toog ik, gretig als immer, naar De Wereld Draait Door. Er was helaas geen ruimte (tijd en plaats) voor de hele band en dus zong ik begeleid door Maurits op piano De Steen. Ervoor had ik een onverkwikkelijk gesprek met Matthijs van N. over de breuk met Bram. Het was in de dagen waarin onze Maggie overleden was.

Opeens ontbrak mij de moed me te verantwoorden over mijn relatie tot Bram en de breuk van Neerlands Hoop. De opnames gingen op de plank en bleven daar liggen. 

Tot vorige week. 

Toen ik op zoek ging in mijn digitale geheugen kon ik niets vinden. Frans stuurde mij de opnames desgevraagd toe en ik was na het horen ervan prettig verrast. 

‘Freek zingt Bram’ komt in de loop van de volgende week op Spotify.