Freek te gast in Podcast 3 boeken

In deze 100ste aflevering van de podcast 3 boeken van Wim Oosterlinck is Freek te gast.

Of luister naar de Apple Podcast


Freek de Jonge werd geboren in 1944, zijn vader was dominee. Samen met Bram Vermeulen vormde hij Neerlands Hoop, In Bange Dagen, waarmee ze het Nederlandse cabaret voor altijd zouden veranderen. Later ging Freek de Jonge solo. Hij maakte conferences en theater, schreef boeken, maakte films, presenteerde op televisie en maakte muziek, hij kwam op 1 in de Nederlandse hitparade met Leven na de dood. Freek de Jonge is een monument in het Nederlandse cabaret en cultuurleven.

Hij trouwde in 1971 met Hella. Zij is beeldhouwster, kostuumontwerpster, schrijfster en de vrouw die ervoor zorgt dat er enige structuur zit in het huishouden.

Freek nodigde mij bij hem thuis uit, in Muiderberg in Nederland. Toen ik aanbelde, deed Hella open en liet mij het schilderij zien waaraan ze werkte voor een tentoonstelling. Daarna kwam Freek mij halen voor ons gesprek. We wandelden door het huis, door de living, langs een piano, door een lange gang, en gingen achteraan in het huis zitten, in de werkplaats van Freek. Ik zag een boekenkast, een gitaar, een foto van Neerlands Hoop en aan een andere muur een grote tekening van Gerard Reve. We gingen zitten aan het bureau van Freek, waarop een laptop stonden en hier en daar boeken lagen.

Ons gesprek ging uiteraard over lezen, over de opdracht die hij zichzelf gesteld heeft om klassiekers te lezen, over zijn leesritueel ’s avonds in bed. Over opgroeien in een religieus huis, over hoe Bram Vermeulen het talent in hem naar boven haalde, én over de boekenreeks waaraan hij nu aan werkt: zijn memoires, waarvan Kom Verder! uitkomt in oktober 2021.

Wat je niet kan horen, is het typische Freek de Jonge monkellachje, zo bekend van zijn optredens – waarmee hij mij tijdens het gesprek zat aan te kijken.

Veel luisterplezier met de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Freek de Jonge.

“Vaderland is opgebouwd uit hoofdstukken van hooguit 5 bladzijden waarvan ik er elke dag voor het slapengaan één las. Ik heb er in totaal dus ruim 100 dagen over gedaan.”

“Leerschool is een fantastisch boek. Dit is wat ik iedereen gun die iets leest of ergens naartoe gaat om te kijken: dat die bij zichzelf een talent en passie ontdekt waar hij zijn leven aan wil besteden. Het zit in ieder van ons en het wordt in de meest geraffineerde manieren door de omgeving of door wie dan ook kapot gemaakt, en we conformeren ons aan dat idee en denken ‘het zit er voor mij niet in’, maar tot de laatste dag kan je tot een inzicht komen.”

“De geschiedenis van mijn seksualiteit is eigenlijk een conférence. Je wordt voortdurend als lezer aangesproken. Het kan niet lang duren, dit komt op het toneel.”