Freek leest voor in de Bullekerk, Zaandam

In het najaar komt deel een van Freek de Jonges memoires uit, getiteld ‘Kom verder’. In zijn ‘Memoires I’ grijpt De Jonge zijn geboorte in het oorlogsjaar 1944 in Westernieland aan om te vertellen over onder meer de geloofsideeën van zijn vader en de NSB-broers van zijn moeder. De vijf hoofdstukken van deze biografie brengt hij in de Bullekerk op het toneel in een serie unieke voordrachten.

Na zijn eerste gemeente Westernieland trekt het gezin De Jonge in 1946 naar Workum, waar alles ideaal lijkt, tot het drama toeslaat dat tot de ‘ervaring’ leidt waar vader de Jonge zo naar hunkerde. In Kom verder! vertelt domineeszoon Freek de Jonge met verbeeldingskracht over het leven van zijn ouders en grootouders, een verhaal dat ons een voorbije wereld binnenvoert waarin het geloof intens wordt bevraagd en beleefd.

Deze biografie wordt door uitgeverij Atlas Contact uitgegeven als het eerste deel in een reeks. In het eerder verschenen tweede deel, ‘Reikhalzend verlangen’ – Memoires 2 , vertelde Freek de Jonge over zijn jeugdjaren in Zaandam en hoe in de jaren vijftig en zestig zijn belangstelling voor amusement en entertainment werd gewekt.


Deze voordrachtreeks bestaat uit vijf sessies. De voordrachten vinden plaats op vijf donderdagmiddagen achter elkaar om 15.00 uur en start op donderdag 16 september. Elke week zal De Jonge een hoofdstuk voordragen. Bij de laatste sessie zal Freek signeren.

Donderdag 16, 23 en 30 september & donderdag 7 en 14 oktober – 15.00 – ong. 16.45 uur

Een ticket voor de hele reeks kost € 50.

Kaartverkoop via deze site

Foto: Andries de Jonge, de vader van Freek in het doel in Workum – 1948 (privé archief)