Freek de Leek: op zoek naar antwoorden

Bekijk ook de aparte website van Freek de Leek

Freek de Jonge gaat vanuit de geesteswetenschappen, samen met andere disciplines, op zoek naar antwoorden op grote vraagstukken
Vanaf september 2015 is Freek de Jonge een jaar lang Honorary Fellow bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Dit najaar verzorgt hij een collegereeks voor reguliere studenten, in de middag gevolgd door een reeks workshops voor een breed publiek met bijzondere gastsprekers. Iedere workshop slaat een brug vanuit de geesteswetenschappen naar een voor het onderwerp relevante andere discipline, zoals economie, geneeskunde of pedagogiek. Bezoek samen met Freek de Jonge de verschillende faculteiten en afdelingen van de UvA en ga in gesprek met zijn gasten.

Programma
De zes grote thema’s en vraagstukken die Freek de Jonge vanuit de geesteswetenschappen in samenspraak met andere disciplines opwerpt zijn:

  • Transitie – Waarom zijn we bang voor verandering?
  • Economie – Wie moet er boeten voor de schuld?
  • Medische ethiek – Moeten we willen wat we kunnen?
  • Onderwijs – Waar blijven we zonder vertrouwen, discipline en concentratie?
  • Democratie en media – Waar passen de media in de trias politica?
  • Secularisatie – Heeft God geen leven meer?

Data, tijd, locatie en prijs
Data: 18 september, 2, 16 en 30 oktober en 20 november en 4 december

  • Tijd: 14.00 – 16.30 uur
  • Locatie: diverse locaties, o.a. Waalse kerk, AMC, Universiteitstheater en de Stopera
  • Prijs: € 190 / € 150 (kortingsprijs voor AUV-leden en UvA-medewerkers)

Sprekers
Freek de Jonge, honorary fellow van de Faculteit der Geesteswetenschappen

  • Gastsprekers: o.a. prof. dr. Karel van Dam, drs. Pieter Hilhorst, prof. dr. Jelle Jolles, prof. dr. Marcel Levi, dr. Henk Oosterling, drs. Pieter Pekelharing, dr. David van Reybrouck, prof. dr. Beate Roessler, prof. dr. ing. Jan Rotmans, prof. dr. Luc Stevens, drs. Paul Teule en prof. dr. Sweder van Wijnbergen

Over de Illustere School
De Illustere School geeft een gevarieerd publiek de mogelijkheid deel te nemen aan onderwijs (Open UvA-Colleges) van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Daarnaast wordt speciaal een aantal bijeenkomsten georganiseerd zoals stadswandelingen, lezingen en tentoonstellingsbezoeken.

Missie
De Illustere School heeft tot doel het onder de aandacht brengen van het onderwijs en onderzoek van de Faculteit der Geesteswetenschappen bij een breed publiek. Dat gebeurt onder andere door het organiseren van debatten, lezingen, colleges, rondleidingen en stadswandelingen, gegeven door medewerkers en soms door alumni van de faculteit. De verschillende bijeenkomsten geven geïnteresseerden de mogelijkheid op de hoogte te blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen in de Geesteswetenschappen.