Freek de Jonge – Meesterlijk

Woensdagavond 28 september bezocht Freek de Jonge, jawel de enige echte, helemaal compleet met typerende brillenglazen ons mooi theater.

Achter die vergrotende en verhelderende glazen zie je nog steeds die flonkerende blik waarmee hij Nederland heeft veroverd.

Nieuwsgierig, altijd zoekend naar relevante vragen en stoeien met antwoorden, vol heerlijke verbazing, aanstekelijke humor en strijdlust. Freek heeft ontelbare interviews gegeven. Het lijkt vaak dat hij zich moet verontschuldigen. Of op zijn minst dat hij iets uit moet leggen over zijn manier van doen. Freek is zeker niet neerbuigend of onbescheiden maar hij blijft dichtbij de waarheid. Zijn optredens zijn een bron van levenslust en waarheidsvinding.

Zijn carrière, een woord wat Freek dan vaak laat vallen met een duidelijk hoorbare en verdiende hoofdletter is gebouwd vanuit een tijd waarin alles kon op toneel. De tijd heeft hem gelijk gegeven. Zijn gehele oeuvre is inmiddels bewonderenswaardig als acteur, schrijver, redenaar en komiek. Deze avond droeg de voorstelling de naam “De Schreef”. De try-outs waren nog maar kortgeleden en deze avond werden wij getrakteerd op een heerlijke voorstelling.

Geen overmaatse bizarre kleding of een dwaas decor.

Op deze avond stond een volleerde verteller en mitrailleerde anekdotes, herinneringen en schitterende verhalen energievol de zaal in. Natuurlijk was er veel te lachen, maar de verbazing over vele onderwerpen voelt belangrijker. Onder het aangekondigde thema ‘Grensoverschrijdend gedrag’ werd de zaal bedolven onder een woordvloed zoals Freek als geen ander beheerst. In deze voorstelling komen kort en krachtig actuele en klassieke thema’s aan de orde. Daarbij werden we en passant ook opmerkzaam gemaakt op de vreemde nieuwe details die inmiddels ons dagelijks leven overvallen. Deze observaties worden hilarisch neergezet. De timing en mimiek die Freek hierbij gebruikt is fenomenaal. Hij blijft het publiek verrassen met ogenschijnlijke korte improvisaties en de zaal volgt het gesprek met zichzelf. Hij weet liefdevolle herinneringen in de voorstelling te verweven en prachtig is bijvoorbeeld de vertelling hoe het Europees Song Festival is verwaterd. Tegen het einde van de voorstelling merkte hij zachtjes op dat hij bezorgd is, deze boodschap kwam hard over, de komiek weent.

Een dichter wordt geboren maar een redenaar heeft zichzelf door de jaren gesmeed. Zo ook Freek de Jonge, een meester in het vak.

Was getekend Frank van der Kaaij

NijkerkNieuws.nl Door: Ely Hackmann – 29 september 2022 07:46 

Lees hier de recensie