Freek de Jonge is in ‘Vrede op aarde’ op dreef met het verspreiden van zijn kerstgedachte
Cabaret★★★★☆
Het is nog altijd heel prettig om bij Freek de Jonge de stand van de wereld door te nemen. Het knap opgebouwde Vrede op aarde levert scherpe kritiek op de actualiteit, maar laat ook ruimte voor een mooie kerstboodschap.
Joris Henquet, Volkskrant
Een verzoek van Freek de Jonge: of iemand uit het publiek ‘Dick Schoof’ wil roepen op de momenten dat hij even stilvalt. De cabaretier wil namelijk wel het een en ander kwijt over onze nieuwe premier. Hij ondervangt op deze manier ook handig het feit dat hij op zijn 80ste misschien wel een keertje de draad van zijn verhaal zal kwijtraken.
Met Vrede op aarde is Freek de Jonge nu toch weer op theatertournee. Na een periode van ziekte zou een nieuwe tournee niet meer doorgaan, omdat het te belastend zou zijn. Maar er diende zich toch weer inspiratie en energie aan en nu trekken De Jonge en zijn vrouw Hella, die naast het decor ook de belichting verzorgt, tot in december langs volle zalen. ‘Het hele idee van ‘Ik zet er een punt achter’ spreekt mij totaal niet aan,’ zei De Jonge in augustus nog in Volkskrant Magazine.
Een goed besluit, want het is nog altijd heel prettig om bij Freek de Jonge de stand van de wereld door te nemen, zeker in deze turbulente tijden. Dat blijkt ook uit de enthousiaste respons van het publiek, zaterdag in een stijf uitverkochte Haarlemse Schouwburg.
Knap opgebouwd
Van vergeetachtigheid is nauwelijks sprake, want een energieke De Jonge speelt een knap opgebouwd programma waarin hij zoals vanouds de maatschappelijke bespiegelingen mengt met humoristische gebeurtenissen uit zijn dagelijks leven.
De Jonge weet altijd weer het laatste nieuws in zijn optredens te verwerken, met korte verwijzingen naar Trump en Biden. Alles overziend moet De Jonge toegeven dat hij nauwelijks nog hoop heeft voor de wereld. Zonder er te veel een klaagzang van te maken levert hij scherp commentaar op het nieuwe kabinet, kamervoorzitter Bosma, fractieleiders Wilders en Van der Plas, het asielbeleid en de houding van de boeren.
Het politieke commentaar en grappen over NSC-voorman Pieter Omtzigt en asielminister Marjolein Faber worden afgewisseld met klein huiselijk leed. Zo maakt De Jonge een wandeling langs de middenstand in zijn woonplaats Muiderberg. De aanleg van de glasvezelkabels zorgt voor enige irritaties. De Jonge imiteert zelfs nog de espressomachine van koffieketen Starbucks, waarmee hij zijn veelzijdigheid als komiek toont.
Rode draad is het verzoek dat De Jonge kreeg van een Utrechtse muziekvereniging: of hij een voordracht wil houden bij een uitvoering van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Via verhalen over de aanloop naar die uitvoering werkt De Jonge in de finale van zijn voorstelling toe naar een mooie kerstgedachte. Dat zit zo: Vrede op aarde zal op Eerste Kerstdag worden uitgezonden bij de VPRO.
Gezien: 9/11, Stadssschouwburg Haarlem. Tournee t/m 23/12. Tv-uitzending 25/12 op NPO 2.
Gepubliceerd: 10 november 2024, 18:15