Vrijdag 30 augustus wordt Freek 80!

Op vrijdag 30 augustus wordt Freek 80 jaar. Hij zal dit op twee verschillende momenten vieren.

Op de dag zelf vrijdag 30 augustus om 17.00 uur bij Eye Filmmuseum in Amsterdam

EYE Filmmuseum schrijft: Freek de Jonge wordt vandaag 80 jaar en dat vieren we met de feestelijke première van de animatiefilm Het kistje, in aanwezigheid van Freek en Hella de Jonge, plus fragmenten en korte films uit de Eye-collectie, uitgekozen door de jarige.

Toegang €7,50

Koop kaartjes

Programma

  • Fragmenten en korte films uit de Eye-collectie Uitgekozen door Freek de Jonge
  • Die ene (Silvester Zwaneveld, NL 2022) Een animatiefilm van Silvester Zwaneveld op basis van het verhaal De spin uit de mythe (1983) uit de theatervoorstelling De Mythe van Freek de Jonge uit 1983. De korte film over een spin die zijn gezin sticht in een stofzuigerzak won prijzen in onder andere Florence, Milaan en Parijs. De Jonge heeft de animatiefilm zelf ingesproken.
  • Het kistje (Silvester Zwaneveld, NL 2024) Een animatiefilm gebaseerd op het verhaal waarmee Freek de Jonge in 1982 zijn eerste Oudejaarsconference besloot. De film gaat over de jongen Prana die van de oude houtsnijder Knoert een kistje krijgt dat een geheim bevat. De sleutel wil Prana niet, want hij wil het geheim laten. Zolang hij niet weet wat erin zit, kan hij fantaseren over de inhoud en mediteren over het leven. Maar iedereen in zijn omgeving wil hem zijn geheim ontfutselen; de bakker, zijn buurmeisje Rasa, de pastoor en ten slotte zelfs de koning.

    Prana blijft hardnekkig weigeren. Als het land in crisis verkeert zou de inhoud van het kistje wel eens de oplossing van de problemen kunnen bieden. Het leger omsingelt zijn huis en de commandant opent het kistje. Dat blijkt leeg. Wat kortgeleden nog alles was voor Prana, is nu niets meer.

    Alles is niets, concludeert hij, dat is het geheim. Prana trouwt Rasa en na een jaar krijgen ze een zoon Naprana. Als deze 10 wordt mag hij in het kistje kijken. Zijn ouders willen niets voor hun zoon geheim houden. Op de bodem ligt een briefje met een gedicht dat Prana er bij de geboorte van zijn zoon in gelegd had.

    Alles is gedaan.
    Niets helpt.
    Doe niets.
    Overal komt narigheid van.
    Nergens is vrede.
    Wees nergens.
    Iedereen is ontevreden.
    Niemand is gelukkig.

Op zaterdag 7 september om 20.30-21.30 bij Swing op de Brink in Muiderberg – Freek 80! met Leoni Jansen, Jeroen Kramer en Hella de Jonge

Dit jaarlijkse dorpsfeest is erop gericht om op 2 dagen (vrijdag en zaterdag) een leuke beleving te creëren voor alle generaties in Muiderberg. Swing op De Brink wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning van onze sponsoren en door ‘Vrienden van Swing’. 

Zaterdag 7 september

15:00 – 16:00 Dansemiek

16:00 – 18:00 Start borrel en Battle of the Bands inclusief toegift van de winnaar!

18:00 – 20:00 Lange Tafel Diner. Reserveer hier jouw plek aan tafel! En geniet van de muziek van DJ Ms. Fern, aan tafel of doe vast een dansje op de dansvloer

20.30 – 21.30 Freek de Jonge: Freek 80! met Leoni Jansen en Jeroen Kramer

21:45 – 22:30 MUIDERBERG ALL STAR BAND

22:30 – 23:00 DJ Ms. Fern

23:00 – 24:00 `MUIDERBERG ALL STAR BAND