En de Taalstaatmeester 2019 is…

Cabaretier Freek de Jonge is de winnaar van de titel Taalstaatmeester van 2019. Dat werd zaterdagochtend op NPO Radio 1 bekend gemaakt in De Taalstaat. De verkiezing is een initiatief van het radioprogramma en het Genootschap Onze Taal. De andere genomineerden waren politiek commentator Wilma Borgman en voorzitter van de Onderzoeksraad voor Ongevallen Jeroen Dijsselbloem.

De Taalstaat en Onze Taal zijn de afgelopen maanden op zoek gegaan naar de man of vrouw die zich dit jaar het beste heeft uitgedrukt in gesproken en/of geschreven woord: woordkunstenaars met de pen of met de stem. Uit de vele suggesties die binnenkwamen werden in De Taalstaat twaalf personen voorgedragen. 

Een jury, bestaande uit taalwetenschapper en schrijver René Appel, Vibeke Roeper, directeur van Onze Taal en Martha Riemsma, hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia, koos uit die voordrachten drie genomineerden. Daarop kon het publiek de afgelopen week hun stem uitbrengen. Freek de Jonge won deze verkiezing nipt met 39 procent van de stemmen.

De Jonge was blij met zijn uitverkiezing: “Ik ben sprakeloos. Het is mooi. Wat zou mijn vader trots op mij geweest zijn”.

Bij de titel Taalstaatmeester van 2019 hoort een penning die is ontworpen door goudsmid Carla Dubbink. De Jonge ontving de penning zaterdag uit handen van juryvoorzitter René Appel.

Kijk hier hoe Frits Spits en René Appel de uitreiking verzorgden:

https://www.nporadio1.nl/de-taalstaat/onderwerpen/523948-en-de-taalstaatmeester-van-2019-is