De rekel Jan Roos

Tot aan de verkiezingen schrijft Freek een verkiezingscolumn in Vrij Nederland. Vandaag, 3 maart:  zoals Jan Roos het opneemt voor de plaats van de kerstboom, ik word er pleonastisch van.

Een van de gezelligste jongens van het hele stel lijkt ons Jan Roos. Als wij op de bejaardensoos in een nostalgische bui bij elkaar zitten en met de vraag stoeien wie heeft Nederland nodig om een stuk sfeer terug te brengen waarin  bijvoorbeeld een talent als Johan Cruijff kon ontspruiten en natuurijs de norm was, dan komen we vaak bij Jan uit.

Zoals hij het opneemt voor de plaats van de kerstboom, dat onderbelichte zorgenkindje van de Nederlandse cultuur zoals de Batavieren die voor ogen hadden toen ze bij Lobith ons land binnenstroomden, is van een altruïstische wegcijferen van jezelf, dat ik er pleonastisch van wordt. Want, laten we vooral wel wezen, een kerstboom hoort tijdens de kerst niet op de gang te staan en zeker niet op hogescholen.

Een rekel zou de grootvader van Jesse Klaver hem noemen.

Jan voelt zich waarschijnlijk tekort gedaan in deze kenschets. Hij heeft immers ook een ‘knuppelachtig ding’ in zijn auto liggen voor als hij wordt aangevallen door Marokkanen.

Ik voorzie dat als Jan de Kamer niet haalt, hij heel boos wordt. Op wie is afwachten.

Niet op zichzelf in elk geval.

Lees ook de andere columns in Vrij Nederland